sobota, 2 marca 2013

Pakora/Bhaji Z Ziemniaków I Cebuli







Opis: Dzisiaj proponuję Wam indyjskie kulki z warzyw połączonych z mąką, a następnie smażonych na głębokim oleju. Nazywane są Pakora lub Bhaji. Jest to przekąska podawana przed głównym daniem w Indiach.  Przeważnie występuje w wersji solo z każdym z warzyw, ale ja pozwoliłam sobie połączyć dwie najpopularniejsze wersje tych indyjskich przekąsek, które czasami można spotkać w duecie jak u mnie.
W moim domu sprawdziły się znakomicie na ciepło jak i na zimno między innymi jako przekąska przed pierwszym daniem, ale również pomiędzy posiłkami na wieczorze indyjskim jak i jako solowe danie obiadowe na ciepło. Trochę przypominają nasze polskie placki ziemniaczane. Świeże są z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie i lekko gumowe. Po dłuższym czasie lekko tracą na chrupkości, ale są również smaczne i można je wtedy podawać na zimno. Przygotowanie ich to zaledwie kilka minut, a smakują naprawdę dobrze. Zazwyczaj podawane są z dipem jogurtowym. U mnie dip jogurtowy również według jednego z indyjskich sposobów, czyli z orzeszkami ziemnymi.
Polecam.


Pochodzenie: kuchnia indyjska


Ilość: ok. 20 kulek formowanych z czubatej łyżki 





Składniki Na Bhaji/Pakora:
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 średnie cebule 
  • 200 g mąki z ciecierzycy (gram flour) - (ja dałam mąkę pszenną)
  • 1 łyżeczka całych lub zmielonych ziaren kuminu (kumin w proszku lub ziarna)
  • 1 łyżeczka całych ziaren kolendry lub zmielonych ziaren kolendry (kolendra w proszku lub ziarna)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • posiekane liście kolendry suszonej lub świeżej (opcjonalnie)
  • 4-8 łyżek wody 
  • olej do głębokiego smażenia 



Składniki Na Dip Jogurtowy:
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chilli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka kuminu w proszku  
  • ok. 50 g pieczonych orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych) 
  • sól do smaku



Przygotowanie Początkowe Bhaji/Pakora:
  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  2. Cebulę obrać i pokroić w pół-plastry.
  3. Dodać mąkę.
  4. Dodać pozostałe przyprawy.
  5. Wymieszać.
  6. Dodać wodę do takiej konsystencji, aby ciasto lekko kleiło się. 




Przygotowanie Końcowe Bhaji/Pakora:
  1. Wlać olej do rondla.
  2. Rozgrzać olej (powinien mieć taką samą temperaturę jak na frytki).
  3. Ciasto nabierać łyżką (nie powinno być zbyt ściśnięte ani zbyt luźne).
  4. Na głęboki i gorący olej kłaść ciasto.
  5. Smażyć na największym płomieniu do lekkiego zrumienienia.
  6. Usmażone kłaść na ręczniku papierowym.
  7. Podawać na ciepło (na zimno również smakują dobrze; można podgrzać je w mikrofalówce, ale tylko świeże są chrupiące z wierzchu).
  8. Podawać z dipem jogurtowym. 



Przygotowanie Dipu Jogurtowego Z Fistaszkami:
  1. Do miseczki wlać  jogurt.
  2. Dodać przyprawy.
  3. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Wymieszać.
  5. Dodać orzeszki ziemne.
  6. Całość zmielić blenderem na kremową konsystencję (kilka orzeszków można zostawić nie do końca zmielonych, jeśli ktoś lubi je w całości). 
  7. Doprawić solą.
  8. Podawać lub odłożyć na jakąś chwilę, aby składniki się przegryzły.
  9. Podawać z usmażonymi usmażonymi Bhaji/Pakora. 

9 komentarzy:

  1. Oo, jak apetycznie! Uwielbiam wszelkie placuszki wytrawne - szczególnie te smażone! I z chęcią skosztowałabym fistaszkowego dipu :> Pozdrawiam! gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio zauważyłam swoje zamiłowanie i zainteresowanie kuchnią Indii.
    Wpadnę do Ciebie na takie bhaji!

    OdpowiedzUsuń
  3. strasznie ciekawy przepis i ladna forma tych "placuszkow" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ps: nominowałam Cię u siebie do versatile blogger award.

      Usuń
    2. Dziękuję i ciesze się, że Bhaji/Pakora się podobają. p.s. Serdecznie dziękuję za nominację :)

      Usuń
  4. To juz kolejny przepis jakiego probuje i po raz kolejny rewelacja. Jadlam wiele razy pakore z Pakistanskich restauracji i twoja jest o niebo lepsza i lzejsza. Ja tez uzylam maki pszennej-probowalas kiedys z gram flour? podobny dip robilam czesto ale bez orzeszkow od dzis beda juz nieodzownym dodatkiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tak zasmakowała Ci moja wersja Pakory/Bhaji. Z mąką gram jeszcze nie próbowałam, bo szczerze mówiąc jeszcze na nią nie "wpadłam", ale jeśli tylko będę miała taką okazję to na pewno ją zakupię, bo kuchnia indyjska często pojawia się w mojej kuchni :) o do dipu mozesz spróbowac jeszcze z dodatkiem ogórka szklarniowego i mięty, w połączeniu lub bez. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie ;)

      Usuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...